Musik

Ny musik 2017

Ingmarsspelen har sedan starten 1959 lyft fram och bevarat folkmusik från Nås. Under spelets största scener ”Lekstugan” och ”Bröllopet” har spelmän från trakten tagit upp och framfört den musik som än idag brukas.

Inför 2017 års Ingmarsspel har en stor nysatsning på musik gjorts. Den mångåriga traditionen ska bevaras men utvecklas med ny musik, som ska binda samman pjäsens olika delar och reflektera berättelsens handling. Musiken utförs live på tidstrogna instrument.

Musiken har komponerats av pjäsens mångårigt medverkande musiker Sofia Östling, som beskriver projektet så här:

”I över 20 år har Ingmarsspelen och folkmusiken från Nås varit min följeslagare. Jag har vuxit upp med Ingmarsspelen och varje sommar haft förmånen att skolas av traktens äldre spelmän. Det är ett fantastiskt uppdrag att få möjlighet att skapa något nytt inom den stil och tradition som finns bevarad i folkmusiken från Nås. Tillika ett stort ansvar! Jag har inspirerats av de gamla Nås-låtarna i mitt komponerande och tagit fasta på klangbilden, men sedan använt mig själv som utvecklande tonal ingrediens. Hur låter Nås-låtar från 2000-talet? Ja, det dröjer innan vi kan se tillbaka och dra slutsatser kring det, men min förhoppning är att den nya musiken blåser nytt liv i en unik spelmanstradition och att folkmusiken från Nås hålls levande till kommande generationer!”

Tack till Landstinget Dalarna och Rolf Ericson Bil för ekonomiskt stöd till Ingmarsspelens musikutveckling.